Β. ΜΕ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ
Για λόγους υγείας , αναπηρίας , οικονομικούς, κοινωνικούς, Οικογενειακούς κ.λ.π.

Το ποσοστό καθορίζεται από το Τμήμα υποδοχής και δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 6% και μεγαλύτερο του 8% επί του αριθμού εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ζητείται η μετεγγραφή στο τμήμα αυτό (άρθρο 3 του ν. 1966/1991 Φ.Ε.Κ. 147/91 τ.ΑΥ και παρ. 3α του άρθρου 2 της αριθ. Β3/2274/1987 Φ.Ε.Κ. 346/1987 Υπουργικής απόφασης , όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1865/89 Φ.Ε.Κ. 210/1989 τ.ΑΥ και συμπληρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 1966/1991 Φ.Ε.Κ. 147/91 τ.ΑΥ)

ΛΟΓΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ
Πρώτη προτεραιότητα για μετεγγραφή στην περίπτωση αυτή έχουν οι φοιτητές για τους οποίους συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας και αναπηρίας και ακολουθούν αυτοί για τους οποίους συντρέχουν λόγοι οικονομικοί , κοινωνικοί , οικογενειακοί κ.λ.π.
Η ανωτέρω σειρά δεν έχει απόλυτη έννοια, δηλαδή, τα τμήματα έχουν την ευχέρεια αντιμετώπισης ειδικών περιπτώσεων, λαμβάνοντας πρόνοια ώστε να μην αποκλείεται εκ των προτέρων καμία από τις παραπάνω κατηγορίες δικαιουμένων.
Στους λόγους υγείας και αναπηρίας περιλαμβάνονται ιδίως οι εξής περιπτώσεις:

Οι τυφλοί-κωφάλαλοι , οι πάσχοντες από κακοήθεις νεοπλασματικές νόσους (όπως καρκινώματα , λευχαιμίες , κακοήθη λεμφώματα) καθώς επίσης και οι πάσχοντες από την νόσο της μεσογειακής αναιμίας (όχι στίγμα) , νεανικό διαβήτη, αιμορροφιλία, σκλήρυνση κατά πλάκας , πρώιμη μυϊκή δυστροφία , κερατοειδόκωνος , αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και ακόμη οι νεφροπαθείς , που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Στους οικονομικούς, κοινωνικούς, οικογενειακούς λόγους περιλαμβάνονται ιδίως οι εξής περιπτώσεις:
Φοιτητής που προέρχεται από οικογένεια με τρία παιδιά, ορφανά από πατέρα ή μητέρα. Αδελφοί φοιτητές. Φοιτητές - γονείς ανήλικου παιδιού. Σύζυγοι φοιτητές. Φοιτητές με ανάπηρους αδελφούς (ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω). Φοιτητές που οι ίδιοι ή τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους, ως ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης ή προς αυτούς εξομοιούμενος , συνταξιοδοτείται από το δημόσιο ταμείο για την αιτία αυτή εφόσον η αναπηρία του προήλθε από πολεμική αιτία ή σε ειρηνική περίοδο και διατεταγμένη υπηρεσία. Φοιτητές που οι ίδιοι ή τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους τελούν ως αξιωματικοί σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου λόγω πολεμικού τραύματος ή νοσήματος ή σε πολεμική διαθεσιμότητα. Φοιτητές των οποίων ένας από τους γονείς τους είναι ανάπηρος ή θύμα εθνικής αντίστασης και παίρνει σύνταξη από το δημόσιο ταμείο για την αιτία αυτή.
Η αρμοδιότητα αξιολόγησης των διαφόρων περιπτώσεων μετεγγραφών, η ιεράρχησή τους και η εισήγηση προς το Πρυτανικό Συμβούλιο του Α.Ε.Ι. το οποίο τελικά αποφασίζει, ανήκει στο τμήμα που ζητείται η μετεγγραφή.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ - ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗ Σ

Τα δικαιολογητικά υποβά λονται από 1 έως 15 Νοεμβρίου (Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 11.00 - 14.00)
από τον ίδιο τον φοιτ ητή ή τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του και είναι:

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου.
2. Αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών , αν πρόκειται για φοιτητή ενδιαμέσων εξαμήνων σπουδών, ή βεβαίωση εγγραφής , εάν πρόκειται για νεοεισαχθέντα φοιτητή, που εκδίδεται από το τμήμα προέλευσης.
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης , εφόσον πρέπει να αποδειχθεί η συγγενική σχέση του υποψηφίου (π.χ. λόγω αδελφού φοιτητή ή σπουδαστή). Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται από τον Δήμο ή την Κοινότητα , που είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής ή σπουδαστής καθώς επίσης και βεβαίωση του οικείου Τμήματος από την οποία να προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού.
4. Εκκαθαριστικό σημείωμα της οικείας εφορίας ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ή βεβαίωση δημόσιας αρχής, εάν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, για το ετήσιο εισόδημα της οικογενείας του ενδιαφερομένου.
5. Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή αντίγραφο λογαριασμού Οργανισμού Κοινής Ωφέλειας από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων.
6. Προκειμένου για περιπτώσεις τέκνων πολυτέκνων, βεβαίωση της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (Πλατεία Ελευθερίας 22 Τ.Κ. 105.53 Αθήνα Τηλέφωνα: 32.32.513 & 32.43.408)
7. Οι υποψήφιοι για μετεγγραφή για λόγους υγείας υποχρεούνται να υποβάλουν ιατρική γνωμάτευση από πανεπιστημιακό ή κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα , ύστερα από εισαγωγή τους σε αυτό. Η γνωμάτευση μετά την υποβολή της εξετάζεται από τριμελή υγειονομική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. υποδοχής με απόφαση του οικείου Πρύτανη Α.Ε.Ι. ή Προέδρου Τ.Ε.Ι. για κάθε ακαδημαϊκό έτος και αποτελείται :
α. (προκειμένου για μετεγγραφές φοιτητών Α.Ε.Ι.) από ένα μέλος Δ.Ε.Π. του Ιατρικού Τμήματος του Α.Ε.Ι. υποδοχής ή του πλησιέστερου προς αυτό Α.Ε.Ι. που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Ε.Ι. υποδοχής.
β. Έναν εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου της περιφέρειας του Α.Ε.Ι. υποδοχής που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον οικείο Σύλλογο.
γ. Ένα μέλος της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας του Α.Ε.Ι. υποδοχής που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον οικείο Νομάρχη.
Το όλο έργο της Επιτροπής συντονίζει ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Α.Ε.Ι υποδοχής.
Η επιτροπή της παραγράφου αυτής μπορεί, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, να παραπέμψει υποψηφίους για περαιτέρω εξέταση και γνωμάτευση εκ μέρους του Ιδρύματος σε Πανεπιστημιακό ή Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα.
Εφόσον το σχετικό αίτημα για περαιτέρω εξέταση σε Πανεπιστημιακό ή Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα υποβληθεί έστω και από ένα μέλος της Επιτροπής η παραπομπή είναι υποχρεωτική.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Έλληνες υπήκοοι που εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου , ύστερα από συμμετοχής τους στις Γενικές Εξετάσεις , μπορούν να ζητούν μετεγγραφή σε αντίστοιχα Τμήματα Ελληνικών Πανεπιστημίων σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις περί μετεγγραφών εσωτερικού.

 
 

Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας & Πρόγραμμα Ψυχολογίας
Παν/πολη, 15784 Zωγράφου (3ος όροφος) - Τηλ. 7277316-7317